Coklat sangat lazat... Selama ini kita asyik makan coklat buatan luar negeri, ha.. sekarang ni di KL khususnya telah ramai wanita-wanita yang meminati coklat dan mempelajari bagaimana untuk menyediakannya. Entah bagaimana tetiba ada pula ada seorang Chef Coklat di Malaysia ini. Maka Chef yang banyak pengalaman ini telah mengadakan kelas coklat bagi memperkenalkan coklat yang sedap-sedap yang setanding dipasaran. Walau bagaimanapun, saya tak sangka dapat belajar dengan beliau. Itulah di Chef Amer Hamzah yang sehingga sekarang saya masih berutus dengan beliau melalui 'face book'.
Dalam bab coklat ini, janganlah kita dok kata makan coklat jadi gemuk, takut kena kencing manis sebab gula akan naiklah... Sebenarnya coklat mempunyai antioksida yang sangat diperlukan oleh badan. Makan coklat hari-hari pun baik, tambah lagi kalau buat sendiri sebab dah tahu kandungannya. Semenjak dah pandai buat coklat ni, keraplah saya memakannya. Coklat dimakan dengan berintikan dengan kekacang, ganache dan lain-lain yang sedap-sedap. Dengan tambahan intilah yang menjadikan coklat lebih sedap..... Kepada sesiapa yang baru-baru cuba belajar membuat coklat tu janganlah setakat tahu buat coklat saja, belajarlah dengan lebih mendalam, anda akan berasa seronok dan untuk belajar janganlah terlalu berkira kerana ilmu tidak akan datang menggolek....
No comments:
Post a Comment