BELAJAR MEMBUAT COKLAT
Sebagai seorang yang bekerja, saya memikirkan apakah yang boleh saya buat selepas saya bersara kelak. Saya mencari-cari beberapa kemahiran yang boleh dibuat sambil-sambil, ialah untuk mengisi masa yang terluang nanti. Sebelum ini pun saya telah mempelajari menjahit manik dan urutan refexsiologi.
Untuk bidang pembuatan coklat tidak terlintas di dalam fikiran saya. Satu hari rakan saya Hajah Alijah mengajak saya mempelajarinya, saya pun setuju saja tapi kena bayar RM250.00. Alamak!!... mahalnya... tapi masa itu adalah duit lebih sikit, jadi saya pun ikut saja. Maka kami pun pergilah belajar. Rupa-rupanya belajar membuat coklat ni senang je... tak perlu guna oven hanya gunakan peti sejuk (pelik juga ek!). Setelah mempelajarnya saya pun jatuh cinta dengan pembuatan coklat. Maka saya pun mula mencari-cari kelas lanjutan. Melalui Berita Publishing, saya pun mengikuti kelas asas dan lanjutan dengan Chef Amer Hamzah yang sangat banyak pengalaman dalam mengusahakan pembuatan coklat. Alangkah beruntungnya saya mendapat ilmu dari beliau (walau pun yurannya mahal). Saya mempelajarinya dengan penuh minat. Pada saya pembuatan coklat sangat ringkas, tetapi hendaklah dipelajari dengan teliti dan sabar. Membuat coklat bukan hanya seperti `melepaskan batuk di tangga' saja.
No comments:
Post a Comment